­
1

Auto Folije - Kako je sve počelo?

Oblepljivanje kompletnog vozila folijom pocelo je pre oko dve decenije u Velikoj Britaniji - prvi projekti bili su Taxi vozila. KPMF - “Kay Premium Marking Films“ uveo je svet u novi način restilizovanja automobila prekrivanjem auto folijom svakog centimetra farbe. U ranim devedesetim saranja kompanije Nemačkim taksi vozilima dovela je do stvaranja nove uzbudljive i impresivne industrije.

Bila je 1993. Godina kada je nemački distributer zatražio foliju koja bi se koristila za potpuno oblepljivanje nemačkih taksi vozila u bež boju koja je tada bila propisana zakonom kao obavezna boja taksi vozila. Pre toga, sva taksi vozila bila su farbana u bež boju i bilo ih je gotovo nemoguće prodati posle njihovog završenog veka kao taksi vozila.

b1

KPMF-ov razvoj ovog projekta omogućio je potpuno prelepljivanje crnih taksi vozila u zakonsku bež boju, da bi posle tri godina nakon završetka taksi službe bež folija bila odlepljivana i na vozilima ostajala je nova crna osnovna boja bez i jednog oštećenja. Stvaranje folije za kompletno presvlačenje automobila, ne da je samo u velikoj meri poboljšala preprodaju vozila  štiteći farbu tokom svog života kao taxi, već je takođe napravljena velika ušteda novca eliminisanjem kompletnog farbanja automobila. Tada je stvoreno kompletno prelepljivanje automobila i od tada je postala velika samostalna industrija.

Naravno, ovo je bio samo početak... Eliminisanjem problema da se folijom oblože i najsloženije krive omogućilo je potrošačima i firmama oblepljivanje svojih kompletnih vozila od branika do branika novom bojom ili reklamom. Kompanije širom sveta počele su da razvijaju svoje specifične dezene i teksture folija i revolicija folijama je počela. Kako je tehnologija razvijana, postajale su dostupne i stvarane su razne opcije sjajnih, mat, carbon, štampanih, pa čak i folija koje menjaju boju....

Industrija auto grafike i folija danas je veoma zastupljena kako u Evropi i Americi tako i u Aziji.

 

Tekst pisao:       Đorđe Stanković      Firma: Car Foil Shop

 

 

Da li ste probali auto folije?

 

Komentari (1)

  1. Car Foil Shop-ADMIN
    Car Foil Shop-ADMIN kaže

    Ovde možete ostavljati komentare kao, sva pitanja u vezi sa auto folijama, kao i predloge za neke od narednih tema. Trudićemo se da odgovorimo na što više Vaših pitanja i zahteva. Pozdrav

Pošalji komentar